Kansanäänestykset ovat onnistuneinta demokratiaa

Artikkeli julkaistiin Aamupostissa 23.11.2010. Hyvinkää on minulle rakas paikka, tunnen ihmiset ja kulmat kuin omat taskuni. Siksi onkin inhottavaa katsoa miten kaupungin peruspalveluita ajetaan systemaattisesti alas ja keskusta-aluetta raa’asti myllättään. Tässä tekstissä puran niitä tuntoja.

Hyvinkään kaupungin valtuuston puheenjohtaja ja Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Annika Kokko kehuu päätöksentekoa Hyvinkäällä ”onnistuneeksi demokratiaksi” (AP 15.11.). Kuitenkin kaupunkimme ydinkeskusta on nyt myyty. Yleensä kun jotain arvokasta myydään, niin kaupasta saadaan reilusti rahaa.

Mutta eipä ole Hyvinkää saanut. Kaupoista ovat lähinnä hyötyneet BRA-kiinteistöyhtiö, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Rantalainen (kok.), Expertin kauppias ja kansanedustajaehdokas Kari Järvenpää (kok.), sekä Kesko ja Prisma. Hyvinkääläisten velkataakka on kuitenkin kasvanut hurjasti, samalla kun veroprosentti on noussut. Vuonna 2001 kunnallisveroprosentti oli 17.50, nyt se on 19.25 ja vuonna 2012 todennäköisesti jo 20. Velkaa oli vuonna 2003 alle 32 miljoonaa, viime vuoden tilinpäätöksessä yli 83 miljoonaa ja asuntomessujen valmistumisen jälkeen lähes 148 miljoonaa euroa. Siis reilusti yli 3000 euroa jokaiselle hyvinkääläiselle.

Asuntomessualueen, johon tulee upeita lukaaleja rikkaille, lisää reilusti Hyvinkään investointitasoa ja lainamäärän kasvua. Kaupunginjohtaja Lahti julistaa, että esitys kaupungin henkilöstön kahden viikon lomautuksesta on pientä verrattuna siihen mitä on tulossa. Puheenjohtaja Rantalainen säestää, että perusturva käyttää enemmän rahaa kuin kaupungilla on varaa, sieltä siis on leikattava.

Kaikki valtuustoryhmät, perussuomalaisia myöten, ovat tässä samassa huumassa mukana. Vain Vasemmiston valtuustoryhmä on sitä mieltä, että kaupungin ensisijainen tehtävä on hoitaa vanhukset, lapset ja sairaat, sekä kouluttaa nuoriso tulevaisuutta varten. Vasemmisto ei vastusta rakentamista tai kuntalaisia hyödyttäviä investointeja. Näihin pitää kuitenkin keskittyä sitten kun on rahaa, ei hirveän velan päälle.

Jos korot nousevat olemme ns. kusessa näillä velkamäärillä. Korkojen nousu on kuitenkin edessä, koska maailman talous on tällä hetkellä niin epävarmassa tilassa. Tähän on tultu onnistuneen demokraattisten päätöksenteon seurauksena. Tästä on vaikea selviytyä ilman, että palvelutasomme romahtaa tai että iso osa ulkoistetaan pelkästään voittoa tavoitteleville yksityisille yrityksille. ( Joka on tietenkin kokoomuksen ja liikemiesten tavoite).

Todellisuudessa meidän pitäisi keskittyä niihin asioihin, jotka määritellään Suomen perustuslaissa ja kuntalaissa julkisen vallan tärkeimmiksi tehtäviksi. Kunnan perustehtävä on edistää asukkaittensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä (KL § 1:3). Julkisen vallan on tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien tahojen mahdollisuuksista turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu, sekä edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä (PL § 19).

Näiden asioiden takana kuntalaiset varmasti ovat ja niistä ollaan myös valmiit maksamaan. Onnistunutta demokratiaa on se, että päätökset tehdään kuntalaisten tahdon mukaan. Jo ajat sitten olisi pitänyt kysyä, haluavatko hyvinkääläiset asuntomessuja, miljoonia maksavaa uutta kaupungintaloa, kyläkoulujen lopetusta, lämmitettävää jalkapallokenttää, miljoonan hiihtosiltaa, harrastajateattereiden alasajoa ja niin edelleen. Olisi pitänyt kysyä haluavatko hyvinkääläiset että vähillä verorahoilla reissataan Roomat ja Kiinat vai olisiko sittenkin pitänyt kohennetaa kuntalaisten hyvinvointia.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s