Keko jyrää kirjastoaukion

Hyvinkään keskustan massiivinen kauppakeskushanke herätti vasemmistolaisissa ankaraa vastustusta, ja varsinkin nuorisoa huolestutti suositun kirjastoaukion viheralueen kohtalo. Keko-hanke on tätä kirjoittaessa (2.9.2010) edennyt rakennusvaiheeseen ja kirjastoaukion kohtalo oli juuri niin brutaali kuin tekstissä ounasteltiinkin. Tosin ei niin paljon huonoa kuin jotain hyvääkin: rakennustyömaata ympäröivästä vaneriaidasta on tehty luvallinen graffitinmaalauspaikka.
Kulttuuriyhdistys Liekehtivän vuohen kunnallisvaalipaneelissa porvaripuolueiden edustajat vakuuttelivat yksiäänisesti, ettei Hyvinkään keskustaan rakennettava kauppakompleksi pienentäisi kirjastoaukiota juuri lainkaan. Jo silloin paneelissa istunut Vasemmistoliiton Olli Savela huomautti, ettei asia ihan näin ole.

Hyvinkään kaupungin sivuilla on havainnekuvia, joista asian voi tarkistaa. Jussintorin suunnalta tehdyt kuvat ovat ilmeisesti tarkoituksella tehty niin maan tasoon, ettei niistä käy ilmi kirjastoaukion kutistuminen, mutta ilmasta otetuista viistokuvista näkee kuinka paljon viheraluetta piilotetaan laatoituksen alle. Mainittakoon että tältä alueelta kaadetaan, ainakin havainnekuvien perusteella, monta vanhaa, komeaa puuta.

Kirjastoaukion nurmikko on aina ollut kaupunkilaisten ja erityisesti nuorison suosima hengailu ja -kohtaamispaikka, ja kesäisin aukiolla on järjestetty hauskoja tapahtumia ja esityksiä. Kaikista Hyvinkään paikoista juuri kirjastoaukio on se, missä ihmiset haluavat viettää aikaansa.

Varsinkin nuoriso on aina puolustanut aukiota ja oikeuttaan käyttää sitä. Nyt tuntuu siltä, että nuoria on hämätty lupauksilla välkkyvistä valoista ja ruotsalaisista vaatekaupoista, samalla kun rakastamaamme puistoaluetta vaivihkaa kätketään kaakelilaattojen alle. Vapaamuotoinen hengailu ja fiilistely kavereiden kanssa ei tietenkään ole yhtä tuottoisaa kuin halpatyövoimalla tuotettujen rättien ja ylihintaisten erikoiskahvien myynti.

Vihreys, auringonpaiste, jäätelö, frisbeen heittely ja rennot hetket ystävien sekä rakkaiden parissa asetetaan hektistä kulutuksen kulttuuria vastaan. Ne kaupunkilaiset jotka kannattavat kestävää kehitystä ja hermoja raastavan kiireen vähentämistä, pettyvät uuteen kauppakeskukseen. Ne kaupunkilaiset jotka kantavat huolta alati kovenevista arvoista, lisääntyvästä henkisestä pahoinvoinnista ja siitä, millaisessa yhteiskunnassa heidän lapsensa joutuvat elämään, pettyvät niin ikään uuteen kauppakeskukseen.

Tapio Ruhan ja Jani Puhakan perustaman “Hyvinkään kauppakeskus käyntiin NYT.” -facebook-yhteisön vastapainoksi on perustettu “Hyvinkään kauppakeskus jäihin NYT.” -yhteisö. Tarkoituksemme ei ole vastustaa tai kampittaa Hyvinkään kaupungin ja sen keskustan kehittämistä, vaan kritisoida suuruudenhullua, pelkän kulutus ja -tuhoamiskulttuurin ehdoilla toimivaa tapaa, jolla tätä meille kaikille yhteistä projektia nyt toteutetaan. Haluamme myös esittää syvän paheksuntamme kaupungin merkittävimmän puistoalueen radikaalista kutistamisesta.

Ihmettelemme myös suuresti lynkkausmentaliteettia, jota kaupunginvaltuutettu Jukka Niemistä vastaan on viritelty. On epärehellistä yrittää luoda mielikuvaa, että keko-hanketta vastustaisi ainoastaan yksi henkilö. Meitä on nimittäin enemmän.

Jätä kommentti